Op 8 november heeft de feestelijke presentatie van ons boek plaatsgevonden op het bureau van de Orde van Advocaten in Den Haag. Onder eindredactie van Willem J. Hengeveld en met een voorwoord van Scipio van der Stoel hebben we dit boek met een team van auteurs geschreven, ieder vanuit zijn of haar eigen expertise in de advocatuur. De hoofdstukken beslaan alle facetten die nodig zijn voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering van een advocatenkantoor. Strategie (Willem J. Hengeveld), HR (Martine ’t Hart en Anne-Marie Brueren), Finance, Legal Project management (Hans Schuurman), IT (Marjan Hermkes – van Ham en (Eva Peeters), Legal Operations (Cindy de la Fuente), Compliance Edwin Weller.

Ik heb bijgedragen aan dit boek met hoofdstukken Business Development en Contentmarketing. Het boek is hier te bestellen.

Beschrijving: De advocatuur moet op veel fronten professionaliseren en moderniseren. Een duidelijke en een realistische strategie is een allereerste vereiste. De eisen van deze en de komende tijd verlangen dat een advocatenkantoor, onafhankelijk van de omvang, als een professionele en moderne onderneming wordt gedreven, wil het toekomstbestendig zijn.

Om als advocatenkantoor toekomstbestendig te zijn is het cruciaal om de bedrijfsvoering te professionaliseren. Denk daarbij aan zaken zoals de dagelijkse leiding, ICT, automatisering van processen, legal project management,strategie met betrekking tot pricing, marketing en business development, compliance-eisen die steeds belangrijker worden en last but zeker not least, personeelsbeleid; doorgaans zaken waar advocaten wel een mening over hebben, maar niet altijd verstand van. Wil een kantoor in een zwaar concurrerende en veranderende markt structureel boven het maaiveld uitsteken, dan moeten deze zaken modern en goed geregeld zijn. In dit boek worden stapsgewijs de verschillende aspecten doorlopen die kunnen leiden tot een deugdelijke aan de huidige tijd aangepaste strategie en daarop gebaseerde exploitatie van het kantoor. Het boek geeft een handleiding hoe een praktijk op te bouwen, deze te onderhouden en winstgevend te exploiteren.

Auteurs: Martine Brouwer-’t Hart, Anne-Marie Brueren, Cindy de la Fuente, Willem Hengeveld, Marjan Hermkes-van Ham, Eva Peeters, Hans Schuurman, Beatrijs van Selm, Scipio van der Stoel en Edwin Weller